Ohita navigaatio

Georgialainen vegekeittiö

Georgialainen vegekeittiö

Villen rakastama georgialainen ruoka on saanut vuosisatojen ajan vaikutteita sekä Venäjältä että muista naapurimaista, kuten Lähi-idästä ja Turkista. Kaukasialaisen vuoristokansan maut ovat yksinkertaisia mutta syviä, runsaita ja voimakkaita, mutta eivät tulisia. Georgiassa kaikki luonnon antimet käytetään tarkoin hyväksi. Georgialainen ateria koostuu useimmiten mezetyylisistä alkupaloista, saslik-vartaista, pataruoista ja monista valloittavista lisukkeista. 

Georgiassa ruokakulttuuuri on kehittynyt nälän vuosina. Kaikki maasta kasvava hyödynnettiin ja niistä opittiin tekemään maistuvaa ruokaa. Elämän olosuhteet eivät aina olleet helpot, mutta sitä ei murehdittu, sillä maa tuotti satoa ja mausteeksi heitettiin päälle vuoristosta kerättyjä villiyrttejä. Maan sisään haudattuihin Qvevri -ruukkuihin laitettiin viinirypäleet rankoineen päivineen ja pian tarjolla myös viiniä. Kun sitten vielä viinin puristustähteistä tislattiin Chachaa, oli kaikki hyödynnetty loppuun asti ja koko yhteisö saattoi kerääntyä yhteisen pöydän ääreen viettämään Georgialaisia pitoja, georgiaksi Supraa.

Myös Purpurissa georgilaiset klassikkoalkupalat ovat pääsääntöisesti kasvisvoittoisia. Pääruoista löytyvät Adshabsandal munakoisopata ja Vegesaslik ihanine lisukkeineen, mutta moni vege rakentaa itselleen alkupalaklassikoista pääruoan – ja mahtava Makumatka Georgiaan on taattu! Myös Georgialaiset Pidot on saatavilla vegeversiona.

Qvevri -menetelmällä valmistettuja viinejä löytyy myös laseittain tai maisteluannoksina. Tämä ainakin 8000- vuotta vanha viininvalmistus menetelmä on listattu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.