Ohita navigaatio

Georgialaiset limonadit

GEORGIALAISET LIMONADIT

Georgialaisen kotitekoisen limonadimme esikuva on Georgian aineettoman kansanperinnön listassakin mainittu ”Laghidze-vesi”. Tämän juoman on kehittänyt Mitrofan Laghidze, proviisorin oppipoika Kutaisista, Georgiasta. Laghidze alkoi vuonna 1887 tutkimaan ajatusta käyttää luonnollisia siirappeja maahantuotujen mausteisten esanssien sijasta limonadien valmistuksessa. Vuonna 1900 Lagidze Brothersin tehdas Kutaisissa alkoi sekoittaa ainutlaatuisia alkuperäisiä makuja yrtteistä ja hedelmistä. Nykyään Lagidze-vesiä tuotetaan monenlaisilla luonnollisilla mauilla, mukaan lukien kvitteni, päärynä, sitrushedelmät, kirsikka ja rakuuna. Näistä rakuuna on erityisen suosittu venäjällä ja vanhoissa itäblokin maissa kauppanimellä Tarkhun.

Purpurin kotitekoiset limonadit (5,50€) on valmistettu esikuvan mukaisesti rakuunasta, kirsikasta ja granaattiomenan siemenistä. Myös useissa cocktaileissamme on näitä kotitekoisia marja tai yrttisiirappejamme.

BORJOMI

Etelä-Kaukasuksen upeissa laaksoissa sijaitseva Bordžomi-Kharagaulin kansallispuisto on kooltaan Euroopan suurin kansallispuisto. Upeiden maisemiensa, puhtaan ilmaston ja mineraalilähteidensä ansiosta alue oli yksi suosituimmista lomanviettopaikoista entisen Neuvostoliiton alueella. Alueen ainutlaatuiseen ekosysteemiin kuuluvat Bakurianin vuorten kristallinkirkas jäätikkövesi, reliktiset mäntymetsät ja Bordžomin kanjonin vulkaaniset lähteet.

Kaivauksissa löydetyt, ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevat kiviammeet osoittavat, että Bordžomin lähdeveden parantavista ominaisuuksista oltiin tietoisia jo muinaisina aikoina – lähdevettä juotiin, mutta sitä käytettiin myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Georgialaisten historioitsijoiden mukaan lähdevettä käytettiin sellaisenaan jo ensimmäisestä vuosisadasta ennen ajanlaskun alkua lähtien aina 1500-luvun loppuun asti. Arkeologit ovat löytäneet alueelta myös lähteisiin johtavia saviputkia. Lukuisten sotien vuoksi Bordžomin lähteet jäivät käyttämättömiksi seuraavien kahden vuosisadan ajaksi, mutta Georgian liityttyä Venäjän valtakuntaan 1800-luvulla lähteet löydettiin uudelleen. Bordžomin mineraalivesiesiintymät sijaitsevat Kaukasusvuorten Adžar-Imeretin keskiosassa 760–920 metriä merenpinnan yläpuolella. Vesi otetaan Bordžomin luonnonsuojelualueen rajoilla olevista yhdeksästä kaivosta, joiden syvyys on 1 200–1 500 metriä.

Borjomiveteen liittyy paljon uskomuksia, meille Borjomi (5,50€ / o,5 ltr) on mahtava ruokajuoma, joka pöytävetenä (Georgialaisen viinin lisäksi toki) auttaa ruokaa sulamaan. Isot pojat väittävät Borjomin helpottavan kosteahkon illan jälkiseuraamuksia – tiedä häntä, mutta kukaanhan ei estä kokeilemasta.