Skip Navigation

GEORGIALAINEN KEITTIÖ ON NOUSSUT KUUMAKSI RUOKATRENDIKSI

GEORGIALAINEN KEITTIÖ ON NOUSSUT KUUMAKSI RUOKATRENDIKSI

KAMPPI-EIRA LEHTI 26.1.2020
Teksti Markku Rönkä

Georgialaisen ruoan ja viinin suosio nostaa päätään niin meillä Suomessa kuin maailmallakin. Georgialaisia illallisravintoloita ja enemmän georgialaiseen kotikeittiöön suuntautuneita perheomisteisia ravintoloita on Helsingissä jo monia. Yhä useampi on myös suunnannut vierailunsa kaupunkimme venäläisiin ravintoloihin, joista usein löytyy Georgialaisen keittiön helmiä – ja taatusti myös Georgialaisia viinejä. Sanotaan, että parhaan georgialaista ruokaa tarjoavan ravintolan tunnistaa siitä, kun keittiön oven avautuessa ravintolasalin puolelle pelmahtaa aito puuhiiligrillin tuoksu.

Georgialainen keittiö on eittämättä maailman monipuolisimpia. Maukkaat hiiligrillissä valmistetut liharuoat – parhaimmillaan vartaissa pöytiin kannettuina – ja huumaavasti tuoksuvat, yrttiset kasvisruoat eri variaatioissa nostavat veden kielelle. Georgian kauniissa kielessä onkin yksi sana, jota et muista kielistä löydä შემომეჭამა (Shemomech’ama) joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa; ”Hups, se oli niin hyvää, että söin vahingossa kaiken”.

Georgialainen, ikiaikainen kvevri -viininvalmistusmenetelmä juontaa juurensa jo 8000 vuoden taakse ja ensimmäiset arkeologisen löydökset, jotka liittyvät viininvalmistukseen, ovatkin Georgia -Armenia alueelta. Turhaan ei siis Georgiaa kutsuta maailman viinin kehdoksi. Kvevriviinit tekeytyvät itsekseen maahan haudatuissa amforan mallisissa saviruukuissa ilman lisäaineita. Nämä myyttiset saviastiat ovat säilyttäneet paikkansa georgialaisten viinintekijöiden suosiossa tähän päivään asti ja myös perhekunnat valmistavat omaa viiniään, mikäli siihen on pieninkin mahdollisuus. Kvevri -menetelmä onkin noussut Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle juuri siksi, että viininvalmistus on erottamaton osa georgialaisten kulttuuri-identiteettiä ja vuosituhantinen traditio on voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Suomessa Alkon valikoima georgialaissa viineissä on muutamassa vuodessa moninkertaistunut, joten huikeita Georgialaisia viinejä on nyt saatavissa myös kodin ruokapöytään.

Georgialaiset arvostavat perinteitään jopa niin paljon, että kansallisruoan maineen saanut Hatsapuri -leipä on saanut almanakassa oman juhlapäivänsä, jota vietetään tammikuun 27 päivä. Hatsapuri -leipä on perinteinen georgialainen juustoleipä, jossa makua antaa perinteinen Suluguni -juusto. Leivän malli ja valmistustapa vaihtelee maakunnittain, tunnetuimpia ovat pyöreä Hatsapuri Imeruli ja veneen mallinen Hatsapuri Adjaruli. Suomessa tunnetaan erityisesti näistä ensiksi mainittu, Imretialainen Hatsapuri, jonka ilosanomaa on maahamme jalkauttanut näyttelijä ja matkamies Ville Haapasalo – georgialaisen keittiön kruunaamaton lähettiläs Suomessa. Hatsapurin maanvalloitus alkoi kesällä 2020 Puumalan satamatorilta, jossa Ville itse paistoi ja myi kioskistaan yli 25 000 Hatsapuria – kera mahtavien Villemäisten tarinoiden.

Nyt hatsapuria on saatavissa jo ympäri Suomea ja Ville pyörittää maailman suurinta Hatsapurileipomoa. Ruoan ja viinin lisäksi georgialaiset ovat kuuluisia vieraanvaraisuudestaan. ”Vieras on Jumalan lahja”, sanotaan. Georgiassa vieras upotetaan paitsi viiniin ja ruokaan, niin myös lämpöön ja yhteisöllisyyteen. Georgialaiset ovat ylpeitä pienestä maastaan, sen upeasta luonnosta ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään, joka säilyi elävänä myös läpi vaikeiden neuvostoaikojen. Tämä kaikki halutaan näyttää vieraalle, ei ylpistellen vaan nöyrän kiitollisina siitä, että Jumala on suonut juuri georgialaisille tämän kauniin ja viljavan maan ja sen antimet.

Maailman avautuessa matkailulle, on Georgia valmis ottamaan matkailijat jälleen lämpimään syleilyynsä. Moni taho onkin listannut Georgian yhdeksi pandemian jälkeiseksi ”must visit” paikaksi. National Geographic Travel kertoo Tbilisin olevan maailman boheemein kaupunki ja on nostanut esiin myös myyttisen Svanetian vuoristoalueen. Mediajätti The Guardian puolestaan hehkuttaa Kazbegin vuoristoaluetta lähellä Venäjän rajaa. Se, milloin matkailu on taas mahdollista on epävarmaa, mutta matkakuumetta kehitellessä on nyt oiva mahdollisuus tutustua Helsingin erityyppisiin Georgialaisiin ja georgialaisia makupaloja tarjoaviin venäläisiin ravintoloihin – makumaailmaan, joka todella hakee vertaistaan.